+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Druga zlatna značka fra Emanuelu Josiću

Na svečanoj promociji diplomanata i magistranata fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu održanoj 18. prosinca 2021. godine, članu Franjevačke Provincije Bosne Srebrene fra Emanuelu Josiću dodijeljena je Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu, kao jednom od najboljih studenata II ciklusa studija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Podsjećanja radi, fra Emanuel je 19. prosinca 2020. godine također dobio Zlatnu značku na svečanoj promociji Univerziteta u Sarajevu za I ciklus studija.

Fra Emanuel Josić je završio Filozofsko-teološki studij na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Pored studija teologije Franjevačka Provincija Bosna Srebrena šalje fra Emanuela na studij glazbe. Studij dirigiranja na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, upisuje 2016. godine u klasi prof. Rešada Arnautovića. Uspješno je diplomirao  dirigiranje a 2021. godine i magistrirao u klasi prof. Jasenke Ostojić sa najvišom ocjenom. Aktualni je profesor glazbe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Akademske 2021/22. angažiran je kao stručnjak iz prakse na predmetu Hor na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Od 2011. godine vodi zbor fra Nenad Dujić sa kojim ostvaruje brojne nastupe širom Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Austrije. Sa zborom fra Nenad Dujić na Horskom šampionatu u Tuzli osvojio je nagradu za najbolje izvedeno sakralno djelo, a godinu poslije i drugo mjesto. Sa zborom fra Nenad Dujić snimio je CD, koji čeka svoju promociju.

Prvi veći dirigentski nastup u toku akademskog školovanja bilježi u svibnju 2019. godine u Sarajevu sa solistima i Horom Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu na kojem diriguje Requiem, G. Faurea. Na inicijativu prof. Jasenke Ostojić, 2019. godine osnovao je zbor Magnificat s kojim ostvaruje brojne nastupe. Zbor je sastavljen od studenata Muzičke akademije u Sarajevu i studenata Franjevačke teologije. Pored dirigiranja studirao je tri godine solo pjevanje u klasi prof. Paše Gackić. Pohađao je master clasove iz solo pjevanja kod primadone Radmile Smiljanić. U ožujku 2015. godine osvojio je Specijalnu nagradu „Najljepši muški glas“ na Internacionalnom takmičenju solo pjevača Bruna Špiler u Herceg Novom, Crna Gora, a 2016. godine na Internacionalnom takmičenju slavenske muzike u Rusiji, osvojio je dvije prve nagrade iz oblasti solo pjevanja i komorne glazbe. Pjevao je u operi „Na Uranku“ Stanislava Biničkog u ulozi Radeta, tenor solo u Rosini, Petite Messe Solennelle, zatim tenor solo u Hercegovačkoj misi Andrije Pavliča.

Gallery Wordpress