+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Koncert klasične glazbe na Franjevačkoj teologiji

U ponedjeljak, 15. svibnja u amfiteatru Franjevačke teologije u Sarajevu upriličen je koncert klasične glazbe. Koncert su svojom prisutnošću uzveličali vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kardinal Puljić i provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić.

Nastupile su Lorena Milina (violina) i Alma Hodžić Pašić (klavir). Izvele su skladbe Dore Pejačević i Borisa Papandopula.

Skladbe koje su se nalazile na repertoaru, pokazale su kakav su utjecaj imali folklorni motivi, tradicija i običaji naroda s ovog prostora, na stvaranje glazbenog izražaja i karakterističnog jezika ovih skladatelja. U riznici klasične glazbe Europe, hrvatski skladatelji imaju prepoznatljiv jezik harmonijskog i ritmičkog izražavanja, te novog glazbenog zvuka, gdje se isprepliću kulturno nasljeđe, tradicija i povijesni aspekti naroda ovih prostora.

Koncert je započeo skladbom „Meditacija za violinu i klavir“, kao jednim od najizvođenijih djela Borisa Papandopula i važnijih djela hrvatske glazbene baštine. Zatim je uslijedio stavak iz „Minijatura za violinu i klavir“ Dore Pejačević, napisan u ranijem opusu konvencionalnim romantičnim jezikom dopadljivog zvuka salonske glazbe. Velik broj Papandopulovih djela odlikuje originalan zarazni glazbeni humor kao i folklorni motivi koji su se mogli čuti u njegovoj „Suiti za violinu i klavir“. Koncert je završio „Sonatom za violinu i klavir u b-molu“, veličanstvenom „Slavenskom sonatom“ kao jednim od najuvjerljivijih ostvarenja u komornom stvaralaštvu Dore Pejačević.

Koncert je održan pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Tekst: fra Filip Jakov Šero

Foto: fra Dario Laštro

Gallery Wordpress