+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Oblačenje novaka

U subotu 9. srpnja na spomendan bl. Marije Petković u crkvi franjevačkog samostana sv. Bonaventure u Visokom po prvi put su obukli habit sv. Franje Asiškog fra Noa Strinić iz župe sv. Juraja u Vitezu i fra Ivan Pilić iz župe sv. Terezije od djeteta Isusa iz Bistrica kraj Uskoplja.
Svetim misnim slavljem predsjedao je mnogopoštovani otac provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić uz koncelebraciju dvadeset svećenika, među kojima su bili: fra Marko Ešegović, meštar novaka, fra Marinko Štrbac, meštar postulanata, fra Franjo Radman, visočkog gvardijana i drugi.
Nakon navještaja evanđelja uslijedio je obred oblačenja habita. Kandidate je najprije predstavio meštar postulanata, a zatim su izrekli da žele obući odijelo sv. Franje i postati iskušenici u sljedećih godinu dana u Redu manje braće. Zatim je provincijal izmolio molitvu, a meštar je novaka podijelio kandidatima njihove habite koje su obukli uz pomoć župnika.
Po završetku obreda fra Zdravko Dadić se obratio prisutnima u svojoj homiliji. Posebno se obratio našim novacima, kazao im je da su napravili veliki korak sami tim što su se u ohrabrili i rekli Gospodinu svoj: „Evo me!“ Sada odlaze u novicijat, to je vrijeme u kojem trebaju intenzivno moliti i pred Gospodinom razmišljati o svom pozivu, jer njihova je zadaća kao budućih redovnika naviještati Radosnu vijest Isusa Krista u svijetu koji je pun raznih izazova, a s tim izazovima treba znati živjeti treba znati što je dobro za mene i za druge, nikad nije i nikad ne može biti rješenje kušati sve što se stavi pred nas, mudrost je znati što nam može koristiti, a novicijat je vrijeme u kojem se trebaju pripremiti za to.
Druženje je nastavljeno na ručku nakon svete mise, a zatim su novaci s meštrom fra Markom otišli put Mostara na oblačenje habita novaka Hercegovačke provincije s kojima će provesti zajedno godinu novicijata u samostanu sv. Ante Padovanskog na Humcu.

Tekst: fra Matej Juričević

Foto: fra Dario Laštro

Gallery Wordpress