+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

OPRAŠTANJE I SJEĆANJE – nova knjiga prof. Ivana Šarčevića

U proljeće 2021. godine svjetlo dana ugledala je knjiga Opraštanje i sjećanje, knjiga je izdana u nakladi riječke izdavačke kuće Ex Libris, a knjiga izlazi iz pera prof. dr. sc. Ivana Šarčevića, profesora pastoralne teologije i katehetike na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. U knjizi su skupljeni na jedno mjesto tekstovi prof. Šarčevića o temama kojima je posvetio dobar dio svog života. Tekstovi su poredani u tri poglavlja: Opraštanje, Pamćenje i Pomirenje. U ovim sabranim tekstovima jasno se ocrtava teologija prof. Šarčevića, a to je teologija neispričani ljudi, onih koji su žrtve kolektivnih identiteta izgrađenih na zlopamćenju i  mitskim slikama vlastitog identiteta, riječi su urednika i autora predgovora Zorana Grozdanova. Recenziju potpisuju Marko Medved i Franjo Mijatović.

Prvo poglavlje nosi naziv Opraštanje, a u njemu se nalaze četiri članka: Čovjek ne može oprostiti, Ni Kajin ni Abel, Pamćenje bez uskrsnuća: Isusov križ iz perspektive uskrsne nade i Opraštanje nade. Poglavlje Sjećanje sastoji se od dva teksta: Nova kultura pamćenja kao preduvjet mira: Pokušaj nacrta jednog procesa dugog trajanja i Skica za jednu kulturu sjećanja. Posljednje poglavlje s naslovom Pomirenje sadrži tri članka: Povratak oca: Lice i naličje (anti)paternalizma, Susret s ocem: Milosrđe bez obraćenja – obraćenje bez milosrđa i  Sakrament pomirenja – sakrament Božje utjehe.

Ako pogledamo sam redoslijed poglavlja i članaka unutar njih odmah ćemo uočiti određenu simboliku. Njegovo prvo poglavlje nosi naziv Opraštanje, što se kosi s danas ustaljenim mišljenjem koje na prvo mjesto stavlja pamćenje koje zahtjeva priznanje krivice, a zatim traži poravnanje računa kao preduvjet opraštanja. Šarčević na prvo mjesto stavlja opraštanje i to bezuvjetno opraštanje po kojem čovjek postaje sposoban uvidjeti svoje pogreške. Traženje priznavanja tuđe krivice vodi nas samo u samodopadno, slavodobitno likovanje koje nas na neki način izjednačava s krivcem. Kristov križ slika je bezuvjetnog Božjeg praštanja ljudima koje i nama treba biti temeljna nit vodilja.

Ova knjiga daje čitatelju priliku da stvari sagleda iz jedne nove perspektive i na taj način dođe do apsolutno novih doživljaja nekih starih događaja. Glavni naglasak je na bezuvjetnom oprostu koji je preduvjet vjerničkog života.

Fra Matej Juričević