+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Početak akademske godine na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu

U vremenu pandemije, koja je pomrsila mnoge planove i poslove, redovito je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu započela nova akademska 2020/2021. godina. Nadamo se, uspješnija od prethodne. Naime, ljetni semestar prethodne akademske godine prekinut je ubrzanim širenjem virusa COVID-19. Predavanja su i dalje nastavljena, ali u izmijenjenim okolnostima: bez fizičkoga prisustva, internetom. Budući da se svakodnevni društveni život ipak nastavio odvijati u blago modificiranim uvjetima, tako je i naša Teologija 25. rujna 2020. započela akademsku godinu.

Misom, na kojoj su profesori i studenti zazvali pomoć Duha Svetoga, predsjedao je provincijal fra Jozo Marinčić u zajedništvu s prisutnim profesorima. Bogoslovski zbor Fra Nenad Dujić pod ravnanjem fra Emanuela Josića predvodio je pjevane dijelove mise.

Poslije mise uvodno slovo na početku nove akademske godine održao je dekan Franjevačke teologije dr. fra Danimir Pezer. Govorio je o međusobnom prožimanju religijskoga i estetskoga. Kršćanska je teologija u umjetnosti, premda nije uvijek tako bilo, našla vjernu saveznicu. I teologija i umjetnost teže otkrivanju istine, a apsolutna istina jedino je Bog. Kristova Crkva živi od Duha Svetoga, koga moli za spoznaju istine. Budući da je istina jedna, nameće se pitanje tko onda ima pravo ako se zastupaju različiti, pa čak i oprečni stavovi. Duh je Božji i Duh različitosti. Nitko nije gospodar istine, nitko ne poznaje cjelovitost istine. Boga nitko nikada nije dokraja dokučio. Poniznije je pak priznati drugome pravo na istinu, tj. priznati da i drugi iznosi dio istine. Dekan je svoj uvodni nagovor završio riječima duhovske posljednice.

Akademiju na početku novoga studijskog razdoblja oplemenile su dvije umjetnice. Glumica Gordana Boban prenijela je slušateljima Pozdrav krepostima sv. Franje Asiškoga, a flautistica i skladateljica Hannah Hadžajlić odsvirala je vlastitu kompoziciju Zvučna slika, br. 1 te Fantaziju u B-duru, br. 4 Georga Phillipa Telemanna.

Svim studentima, a napose trojici novih, želimo uspješnu akademsku godinu u kojoj će produbljivati znanja o čovjeku, svijetu i Bogu.

Jasenka Ostojić, profesorica dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Sarajevu, za početak akademske godine darovala nam je sadnicu jasena koju smo zasadili u samostanskom vrtu. Zahvaljujemo profesorici Jasenki od srca! Vivat, crescat, floreat!

 

Gallery Wordpress