+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Život u Bogosloviji

Život franjevačkih bogoslova na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu odlikuje se raznovrsnošću i posjeduje sebi svojstven tempo i dinamiku. Njegove su temeljne sastavnice molitvena i studijska.

Radni dan započinje u 7 sati sa svetom misom i molitvom Jutarnje molitve časoslova. Nakon doručka i jutarnje kave u bogoslovskoj kafeteriji, u 8.15 počinju jutarnja predavanja koja traju do podne. U 12.15 moli se Srednji čas i Angelus, a u 12.30 je ručak. Vrijeme nakon ručka bogoslovi koriste za rekreaciju, a svatko je organizira kako želi, lepeza mogućnosti je raznovrsna od „kanonske ure“ (čitaj: poslijepodnevni drijemež), sportski aktivnosti, odlaska u grad, a ponekad je to i rad u kući ili u dvorištu. Poslijepodnevna predavanja počinju u 15.30 i završavaju u 17.15. Vrijeme do Večernje molitve i Službe čitanja, koje započinju u 18.30, često se popunjava probama zbora. Četvrtak je dan namijenjen za klanjanje Presvetom euharistijskom sakramentu. Subota i nedjelja imaju nešto izmijenjen raspored, od čega je bitno izdvojiti da je subota dan za čišćenje zajedničkih prostorija, a nedjeljom slavimo svetu misu s narodom u 9.30.

Osim liturgijskog molitvenog života u klerikatu se njeguje i pučka pobožnost. U svibnju i listopadu svaku večer prije Službe čitanja moli se krunica ili su prigodna razmatranja koja spremaju bogoslovi, a tijekom godine krunica se moli subotom. U korizmi svakog petka bogoslovi obavljaju pobožnost Puta križa. Svakog zadnjeg petka u mjesecu bogoslovi imaju jednodnevnu duhovnu obnovu, a prvi tjedan u korizmi održavaju se duhovne vježbe. Za život i rad bogoslova posebno se brinu njihov meštar i duhovnik.

Studij za bogoslove do svećeničkog ređenja traje pet godina, tj. deset semestara. Bogoslovi koji postignu dobar uspjeh za vrijeme studija bivaju nagrađeni na Dan Teologije, a preko ljeta im se nastoji pružiti mogućnost da odu u inozemstvo i pohađaju tečajeve stranih jezika. Osim studiranja, što je njihov prvi zadatak, bogoslovi se bave i spisateljstvom. Svoje radove objavljuju u Biltenu Teologije i časopisima Bosna franciscana i Jukić. Neki bogoslovi za Bilten Teologije redovito prevode sa stranih jezika zanimljive članke iz teologije, filozofije, umjetnosti. U tomu im pomažu i profesori zaduženi za izdavanje Biltena.

U našem klerikatu posebna se važnost pridaje pjevanju. Svako jutro pjevaju konventualnu misu. Posebno se dičimo pjevanjem psalama na molitvi časoslova. U pjevanju psalama bogoslovi uglavnom koriste osam koralnih modusa. Pjevanje psalama je poseban ugođaj. U klerikatu postoji i zbor koji pjeva samo koral, a zove se Fraternitas. Uz Fraternitas postoji i zbor fra Nenad Dujić koji pjeva polifoniju. U klerikatu djeluje i vokalno-instrumentalni sastav Jukić, koji je započeo s radom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. „Jukići“ uglavnom izvode „kršćanski rock“, ali i razne druge pjesme. Snimili su nekoliko kaseta i CD-ova. Više od deset godina u klerikatu djeluje i tamburaški sastav. Tamburaši redovito nastupaju na božićnim i uskrsnim priredbama. Uz pjevanje i sviranje glavna točka priredbi je dramski komad, koji izvode studenti i studentice Teologije uz veliku pomoć profesionalnih glumica.