+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Život u Bogosloviji

Život franjevačkih bogoslova na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu odlikuje se raznovrsnošću i posjeduje sebi svojstven tempo i dinamiku. Njegove su temeljne sastavnice molitvena i studijska.

Radni dan započinje u 7 sati Jutarnjom molitvom i euharistijom. U 8.15 počinju predavanja koja traju do podne. U 12.15 je Srednji čas, a u 12.30 ručak. Ako je lijepo vrijeme, poslije ručka bogoslovi igraju nogomet. Poslijepodnevna predavanja počinju u 15.30 i završavaju u 17.15. U 17. 30 nekoliko dana u tjednu svirači i pjevači imaju probu tamburica i pjevanja. U 18.30 je Služba čitanja i pjevana Večernja molitva. Poslije večere glumci imaju probe.

Osim liturgijskog molitvenog života u klerikatu se njeguje i pučka pobožnost. U svibnju i listopadu svaku večer prije Službe čitanja moli se krunica, a tijekom godine krunica se moli subotom. U korizmi svakog petka bogoslovi obavljaju pobožnost Puta križa. Svakog zadnjeg petka u mjesecu bogoslovi imaju jednodnevnu duhovnu obnovu i euharistijsko klanjanje, a prvi tjedan u korizmi održavaju se duhovne vježbe. Za život i rad bogoslova posebno se brinu njihov meštar i duhovnik. Duhovnik svakog petka bogoslovima drži razmatranje i na raspolaganju je za ispovijed i razgovor.

Studij za bogoslove do svećeničkog ređenja traje šest godina, tj. 12 semestara. Bogoslovi koji postignu dobar uspjeh za vrijeme studija bivaju nagrađeni na Dan Teologije, a preko ljeta im se nastoji pružiti mogućnost da odu u inozemstvo i pohađaju tečajeve stranih jezika. Osim studiranja, što je njihov prvi zadatak, bogoslovi se bave i spisateljstvom. Svoje radove objavljuju u Biltenu Teologije i časopisima Bosna franciscana i Jukić. Neki bogoslovi za Bilten Teologije redovito prevode sa stranih jezika zanimljive članke iz teologije, filozofije, umjetnosti. U tomu im pomažu i profesori zaduženi za izdavanje Biltena.

U našem klerikatu posebna se važnost pridaje pjevanju. Nekoliko naših bogoslova su kantori i svirači u crkvi. Svako jutro sviraju konventualnu misu i započinju psalme. U pjevanju psalama bogoslovi uglavnom koriste 8 koralnih modusa. Pjevanje psalama je poseban ugođaj. U klerikatu postoji i zbor koji pjeva samo koral, a zove se Fraternitas. Uz Fraternitas postoji i zbor fra Nenad Dujić koji pjeva polifoniju. U klerikatu djeluje i vokalno-instrumentalni sastav Jukić, koji je započeo s radom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. „Jukići“ uglavnom izvode „kršćanski rok“, ali i razne druge pjesme. Snimili su nekoliko kaseta i CD-ova. Više od deset godina u klerikatu djeluje i tamburaški sastav. Tamburaši redovito nastupaju na božićnim i uskrsnim priredbama. Uz pjevanje i sviranje glavna točka priredbi je dramski komad, koji izvode studenti i studentice Teologije uz veliku pomoć profesionalnih glumica. Naši su „glumci“ vrhunac svoje glumačke karijere postigli radeći s prvakinjom Narodnog kazališta u Sarajevu gospođom Nadom Đurevskom.

Pokraj zgrade naše Teologije nalazi se igralište za nogomet i košarku. Bogoslovi često igraju nogomet, a za Dan Teologije organiziraju turnir. U podrumu klerikata nalazi se vježbalište (teretana) i prostorija za stolni tenis, a u prostorijama klerikata nalazi se i pikado. Od ranog proljeća pa do kasne jeseni neki bogoslovi i profesori idu biciklima do vrela rijeke Bosne.

Zgrada našega klerikata nalazi se u prekrasnom parku u kojem raste razno drveće i raslinje. Dok se snjegovi otope bogoslovi započinju s uređenjem okoliša. Najprije pograbe travu, potom okopaju i obrežu ruže i ostalo raslinje, te pripreme vrt za sjetvu. Neki su se bogoslovi „sprijateljili“ s frezom i motokultivatorom. U našem vrtu bogoslovi pomažu vrtlaru saditi i okopavati luk, rajčicu, salatu.