+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Božićni koncert na Franjevačkoj teologiji

U petak, 15. prosinca 2023., Franjevačka teologija u Sarajevu bila je epicentar božićnog duha i zajedništva, okupivši lokalnu zajednicu u nezaboravnom događaju pod nazivom “Božićna priča”, koji je ujedno i središnja provincijska proslava Franjinog Greccia. Naime, ove godine Franjevački red slavi 800. obljetnicu uprizorenja prvih živih jaslica koje je 1223. uprizorio sam sveti Franjo Asiški u Grecciu.
Program je započeo u 18 sati u dvorištu samostana uprizorenjem živih jaslica, a u čemu su pripomogli framaši iz Sarajeva. Očaravajuće prikazane scene Božića oduševile su prisutne, stvarajući toplu i emotivnu atmosferu koja je obavila okupljene.
Tom prigodom ispred samih živih jaslica okupljenima su se obratili gvardijan samostana fra Vili Radman, nadbiskup vrhbosanski Tomo Vukšić te provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, dijeleći radost blagdana i simboliku Božića u duhu franjevačke tradicije.
Fra Zdravko je u svojoj čestitki poručio: “Isusovo rođenje je početak proglasa svih ljudskih sloboda svih, ljudskih prava, jer je Isusovo evanđelje poruka radosti, a posebno mira svemu svijetu. A mira smo svi danas više nego željni pogotovo jer gledamo stradanja tolikih nevinih ljudi zbog rata između Ukrajine i Rusije, Palestine i Izraela, sukoba u Jemenu i na mnogim drugim mjestima na našoj planeti. Isus je u svom poznatom Govoru na gori mirotvorce nazvao sinovima Božjim. Kada bismo svi samo mrvicu više živjeli Kristovo evanđelje i širili mir u našim zajednicama i obiteljima, svijet bi se drastično promijenio. Među nama bi se dogodilo puno toga dobroga: mržnja bi se ugasila, ratovi bi prestali, potlačeni bi bili oslobođeni, gladni nahranjeni, beskućnici nastanjeni, nezaposleni bi našli zaposlenje…”
“Isusovo je evanđelje, dakle, program sveopćeg napretka i blagostanja – duhovnog i tjelesnog, svakog čovjeka i čitavog svijeta. Neka nam novorođeni Krist donese toliko potrebni mir!”, zaključuje Provincijal uz iskrenu čestitku za Božićne blagdane i za godinu koja slijedi.
Mnoštvo svijeta prisustvovalo je ovom duhovnom trenutku, stvarajući jedinstvenu povezanost među prisutnima.
Ipak, središnji trenutak večeri bio je spektakularni Božićni koncert koji je započeo u 19 sati u amfiteatru Franjevačke teologije. Zbor i orkestar sa solistima, posebno izabranima za ovu prigodu, pod vještim ravnanjem Jasenke Ostojić pokazali su šarolikost božićnih pjesama, obuhvativši ne samo internacionalne klasike nego i tople tradicionalne hrvatske melodije. Glazba je postala čarobna nit koja je povezala srca prisutnih, unoseći u njih radost blagdana na jedinstven način.
Nakon koncerta, zajednica je nastavila dijeliti radost blagdana tijekom večere koja je bila organizirana za sudionike događaja. U ugodnom okruženju obogaćenom kuhanim vinom i biranom zakuskom, prisutni gosti su razmjenjivali osmjehe, iskustva i ojačavali veze zajedništva.
Ova večer nije samo obogatila božićnu čaroliju grada, već je stvorila nezaboravno kulturno iskustvo koje će živjeti u sjećanjima zajednice. Franjevačka teologija na Nedžarićima još jednom je postala svjetionik duhovne i kulturne povezanosti tijekom blagdanske sezone.

Fra Ivan Pilić

Gallery Wordpress