+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Načelnik Efendić sa saradnicima u posjeti Franjevačkoj teologiji u Nedžarićima, nastavak dobre saradnje

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima je posjetio Franjevačku teologiju u Nedžarićima, jedinu visokoobrazovnu ustanovu u novogradskoj općini, gdje su ih dočekali fra Emanuel Josić i fra Danijel Nikolić, sa kojim su razgovarali o aktivnostima Franjevačke teologije i nastavku saradnje sa Općinom Novi Grad.

 

Tom prilikom, načelnik Efendić je naglasio kako je Općina Novi Grad Sarajevo oduvijek imala dobru komunikaciju sa Franjevačkom teologijiom, kao i da je to jedina visokoobrazovna ustanova u Novom Gradu, a posjeta je rezultirala razgovorima o mogućoj podršci Općine pri obnovi studentskog doma u sklopu Franjevačke teologije.

 

„Objekat Franjevačke teologije se nalazio na prvim linijama razgraničenja, neko vrijeme tokom agresije na BiH bio je i okupiran, nakon toga se desila obnova i nastavio je sa svojom misijom. Mi imamo dosta dobru saradnju. Imali smo priliku čuti da se osim studenata iz Bosne i Hercegovine ovdje obrazuju i strani studenti, neki od njih su čak iz Afrike, neki iz Albanije itd. Nedavno je Kanton Sarajevo podržao obnovu amfiteatra u Franjevačkoj teologiji, a danas smo razgovarali o potrebi za obnovom studentskog doma koji se nalazi u sastavu Franjevačke teologije i mogućnostima da Općina u tome pomogne. Vjerujem da će biti neka mogućnost da se i mi djelomično uključimo u obnovu tog studentskog doma. Možemo reći da je ovo bila jedna korisna i ugodna posjeta i da ćemo našu saradnju nastaviti“, rekao je načelnik Efendić.

 

Profesor na Franjevačkoj teologiji, fra Emanuel Josić izrazio je radost zbog saradnje i komunikacije sa Općinom i načelnikom Efendićem i naglasio da je Općina uvijek vodila računa o Franjevačkoj teologiji, te izrazio želju i nadu da će ova saradnja u budućnosti biti još čvršća i jača.

 

„Nama je neizmjerno drago što smo uspostavili komunikaciju sa našim načelnikom Semirom Efendićem. Uvijek je Općina Novi Grad Sarajevo pazila na Franjevačku teologiju i kroz povijest mi nikada nismo izostali, uvijek smo bili rado primljeni, rado pozivani, rado odazivani na sve događaje koje je naša Općina organizirala. Drago nam je što je načelnik Efendić danas došao da nas obiđe, što je iskazao i želju i volju da obiđe Franjevačku teologiju, da nas sasluša i da čuje i naše probleme i naše dobre stvari koje mi ovdje radimo. Svakako, ja se nadam da ćemo mi u budućnosti ostvariti jednu bližu suradnju i još bolji kontakt“, kazao je fra Emanuel.

 

Franjevačka teologija u Sarajevu jedna je od najstarijih obrazovnih institucija u Bosni i Hercegovini. Ova visokoobrazovna ustanova ima širok spektar svog djelovanja i pri njoj djeluju tri institucije, samostan, fakultet i bogoslovija, odnosno studentski dom. U ovoj ustanovi radi 15 svećenika koji sa studentima rade na polju odgoja i nastave. Studenti osim iz Bosne i Hercegovine, dolaze i iz različitih dijelova cijelog svijeta.

Izvor: https://www.novigradsarajevo.ba/

Gallery Wordpress