+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Đakonsko ređenje petorice bogoslova

Na Svjetski misijski dan, 24. listopada, u katedrali Srca Isusova vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić za đakone je zaredio dvojicu kandidata Vrhbosanske nadbiskupije i trojicu Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

U koncelebraciji s kard. Puljićem bili su vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, rektor sjemeništa preč. Zdenko Spajić, meštar bogoslova fra Danijel Nikolić te ostali svećenici.

Nakon što su kandidati predstavljeni za red đakonata, kard. Vinko uputio je prigodnu homiliju.

U svojoj propovijedi kardinal je podsjetio kako je poruka Misijske nedjelje moliti za misije i misonare što je i Isusova oporuka kada je uzlazeći na nebo ostavio zapovijed svojim učenicima da idu po svijetu i propovijedaju: „Crkva u svojim temeljima ima misijsko poslanje, poći i naviještati Isusa, posebno onima koji ga ne poznaju, ali nažalost i onima koji su ga upoznali, a zaboravili jer su se ponijeli za svjetskim vrjednotama“, poručio je kardinal te potom podsjetio na misna čitanja u kojima je slijepac molio Sina Davidova da progleda.

„To je divna poruka vama dragi kandidati za đakonat. Izrekli ste pred nama svoj ‘evo me’. Koliko god je to mala riječ, ona mnogo obvezuje. ‘Evo me’ tebi Crkvo i zajednico kojoj pripadam – inkardinacijom ili zavjetima. Taj ‘evo me’ ostvarivat ćete kroz posebne zadatke i poslanje“ te im zaželio da ih ne ponese duh vremena te da ne zaborave kako su Kristovi graditelji zajedništva i služitelji zajednice. „Na Misijski dan potičem vas da ono što ste godinama učili u klupama morate životom sada pokazati. Zajedno s vama želim obnoviti radosnu vijest u srcu, obnoviti radosno naviještanje evanđelja“, rekao je na kraju kardinal zaželjevši da „njihova životna svijeća gori dok ne dogori, na slavu Božju“.

Poslije propovjedi kandidati za ređenje izrazili su spremnost prihvatiti posvećeno beženstvo, obdržavati bogoslužje časova te poštovanje i poslušnost dijecezanskom biskupu i zakonitom redovničkom poglavaru. Kard. Puljić polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima je podijelio sakrament svetoga reda đakonata. Potom su novozaređeni đakoni, uz pomoć svojih župnika, obukli štolu i dalmatiku – te na kraju obreda primili evanđelistar iz kardinalovih ruku, i s njim izmijenili cjelov mira, a zatim pristupili služenju kod oltara.

Za đakone Vrhbosanske nadbiskupije su zaređeni Josip Marković i Josip Papak. Za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu red đakonata primili su: fra Marko Cvitković, fra Ivan Stanić i fra Mijo Ljubos.

Liturgijsko slavlje animirao je zbor bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog fakulteta i Franjevačke teologije u Sarajevu pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Nakon euharistije upriličeno je zajedničko fotografiranje s nadbiskupima i provincijalom.

Misnom slavlju prisustvovali su i novaci Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara zajedno sa svojim meštrima koji su proteklih dana obilazili provinciju Bosnu Srebrenu i posjetili njezina značajnija mjesta.

 

Životopisi zaređenih đakona

Josip Marković rođen je 21. studenoga 1996. u Žepču od oca Stipe i majke Dragice rođ. Mijatović. Dolazi iz župe Lug-Brankovići. Nakon završene osnovne škole u rodnom kraju sjemenište i gimnaziju pohađao je u Katoličkom školskom centru Petar Barbarić u Travniku. Filozofsko-teološki studij započeo je na KBF-u u Sarajevu, a diplomirao je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu.

Josip Papak rođen je 3. listopada 1997. u Mostaru od oca Ivana i majke Ružice rođ. Galić. Dolazi iz župe Presvetog Srca Isusova Prozor. Nakon završene osnovne škole u rodnom kraju sjemenište i gimnaziju pohađao je u Katoličkom školskom centru Petar Barbarić u Travniku. Nakon toga upisao je filozofsko-teološki studij na KBF-u u Sarajevu gdje je uspješno diplomirao u rujnu 2021.

 

Za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu red đakonata primili su:

Fra Marko Cvitković rođen je 27. kolovoza 1994. u Mostaru od oca Mate i Slavke rođ. Jozipović. Dolazi iz župe Doljani. Nakon završene osnove i srednje građevinske škole odlučio se za redovnički poziv.

Fra Ivan Stanić rođen je 4. siječnja 1996. u Kiseljaku od oca Marka i majke Nevenke rođ. Stanić. Dolazi iz župe Kreševo. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, a srednju strukovnu u Kiseljaku gdje je i maturirao. Nakon toga odlučio se za franjevački poziv.

Fra Mijo Ljubos rođen je 5. srpnja 1996. u Novoj Biloj od oca Žarka i majke Gordane rođ. Vujica. Dolazi iz župe Busovača. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, a Franjevačku klasičnu gimnaziju završio je u Visokom gdje je i maturirao. Poslije toga odlučio se za redovnički poziv.

Fra Marko, fra Ivan i fra Mijo godinu postulature završili su u Visokom 2014./2015. Habit su obukli 12. srpnja 2015. u Busovači. Novicijat 2015./2016. proveli su u samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položili su 3. srpnja 2016. Iste godine upisali su se na Franjevačku teologiju u Sarajevu gdje su diplomirali 28. lipnja 2021. Primili su službe lektorata i akolitata, a svečane zavjete položili 11. listopada 2020. u Kreševu.

Tekst: fra Filip Jakov Šero / KT

Fotografije: fra Dario Laštro