+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Dan Franjevačke teologije Sarajevo

U utorak, 8. studenog 2022. godine, proslavljen je spomendan zaštitnika Franjevačke teologije Sarajevo blaženi Ivan Duns Škot. Svečanost je započela svetim misnim slavljem u samostanskom oratoriju kojim je predsjedao vikar Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Janko Ćuro uz koncelebraciju dekana FTS-a prof. fra Josipa Jozića, dekana KBF-a Sarajevo prof. Darke Tomaševića, definitora Provincije fra Mire Relote i prof. fra Petra Jeleča i dr.

Fra Janko je u svojoj homiliji govorio o dvije sfere, znanju i svetosti, koje je bl. Duns Škot uspio povezati u svom djelovanju. Među ostalim kazao je: „I zato kad govorimo o bl. Ivanu Dunsu Škotu, mi ne govorimo o nekome tko je samo dao veliki doprinos teologiji i filozofiji, o nekomu tko je duboko umovao o Bogu, čovjeku i svijetu, nego na prvom mjestu govorimo o fra Ivanu kao o jednom svetom, uzornom i samozatajnom franjevcu za koga je vjera prožeta ljubavlju bila cjeloživotna praksa.“ Dodao je i ovo: „Uvijek nam je, a posebno danas, potrebna ova svetost života i kao učiteljima i kao poučavanima, a ne samo poprilično ohlađena i distancirana svetost riječi. Možda griješim, ali mi se čini kako se današnji moderni vjernik više plaši svetosti nego grešnosti. Nadalje, zar sve više ne svjedočimo kako današnjim društvom ne vlada samo politička nego i religijska korektnost u smislu da samoprozvani „progresivni“ pojedinci u Crkvi vjeru i vjerske istine po potrebi ignoriraju ili zataje onda kad se ispriječe „modernim trendovima” poprilično bezbožnoga vremena. ali i vjeri i uvjerenjima drugih i drukčijih ljudi? Zaista se teško oteti dojmu kako je ljudsko ne samo dobilo primat pred božanskim, nego zauzelo njegovo mjesto.“
Pod svetom misom pjevao je bogoslovski zbor Fra Nenad Dujić pod ravnanjem fra Emanuela Josića. Nakon mise događanje se preselilo iz oratorija u obnovljeni amfiteatar, a kroz svečanu akademiju vodio nas je bogoslov pete godine fra Hrvoje Žabić.

Na samom početku akademije gospođa Mirna Mlikota Dizdarević odsvirala je na flauti Suitu u D molu J. S. Bacha, a nakon toga je uslijedilo predavanje prof. fra Šime Ivelja koji je govorio o kanonskim rješenjima problema spolnog zlostavljanja maloljetnika. Nakon toga kratko su se prisutnima obratili: dekan KBF-a u Sarajevu prof. Darko Tomašević, v.d. prodekana za znanost i međufakultetsku suradnju KBF-a u Đakovu prof. Šimo Šokčević te dekan Franjevačke teologije prof. fra Josip Jozić.
Vrhunac svečane akademije bila je dodijela diploma šestorici ovogodišnjih diplomanata, na žalost Mihael Anđelović i Mateo Šilić nisu bili u mogućnosti prisustvovati dodijeli, a četvorici preostalih: Fra Mili Belji, fra Dragi Blaževiću, fra Nikoli Livaji i fra Stjepanu Orkiću diplome je uručio dekan Jozić. Uz dodijelu diploma dodijeljene su i nagradi najboljim studentima u prethodnoj akademskoj godini. Nagrade su dobili svi studenti s prosjekom ocjena većim od 9.0, a to su: fra Robert Bašić, fra Stjepan Orkić, fra Matej Juričević, fra Dario Laštro, fra Tonči Šarić i fra Hrvoje Žabić. Na samom kraju još je zbor Fra Nenad Dujić otpjevao skladbu Salve sancte pater.

Tekst: fra Matej Juričević
Fotografije: fra Dario Laštro

Gallery Wordpress