+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Dan posvećenog života

Tradicionalno, na blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu slavi se i dan posvećenog života. Ove kao i prijašnjih godina svečano je obilježen i proslavljen u sarajevskoj katedrali Presvetog srca Isusova.

Program je započeo 1. veljače euharistijskim klanjanjem u 17 sati koje je predvodio fra Danijel Nikolić, meštar Franjevačke bogoslovije uz asistenciju franjevačkih bogoslova. Misna čitanja i prigodno razmatranje animirale su sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog, Provincije Majke Divne. Po završetku klanjanja otpočela je svečana Večernja molitva koju je predvodio fra Danijel uz asistenciju bogoslova.

Euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati predslavio je fr. Mato Bošnjak, starješina dominikanskog samostana u Klopču kraj Zenice u koncelebraciji još petorice svećenika. Liturgijsko pjevanje animirao je fra Emanuel Josić sa bogoslovskim zborom „ Fra Nenad Dujić“.

Na sam blagdan – Svijećnicu, svečano misno slavlje predslavio je vrhbosanski nadbiskup u miru, uzoriti Vinko kardinal Puljić s početkom u 10 i 30. U koncelebraciji je bilo još 20 redovničkih i dijecezanskih svećenika. Svetoj misi prethodio je obred blagoslova svijeća nakon kojeg je uslijedila procesija kroz katedralu. Kardinal je u prigodnoj homiliji potaknuo sve Bogu posvećene duše da ustraju u svome životnom odabiru i da se ne dozvole porobiti duhom ovog vremena. Sveto misno slavlje sviranjem i pjevanjem popratili su kao i večer prije fra Emanuel Josić i bogoslovski zbor Franjevačke teologije u Sarajevu te sestre raznih družbi posvećenog života.

Tekst: fra Ante Pavić

Fotografije: fra Dario Laštro

Gallery Wordpress