+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Dan posvećenog života

U utorak, 1. veljače 2022. godine, započeli smo s obilježavanjem Dana posvećenog života. Program u sarajevskoj katedrali započeo je klanjenjem Presvetom oltarskom sakramentu u 17 sati. Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije pripremile su prigodna razmatranja. Nakon klanjanja uslijedila je zajednička molitva Prve večernje blagdana Prikazanja Gosopodinova u hramu. Večernju molitvu su predmolili franjevački bogoslovi sa svojim meštrima fra Danijelom Nikolićem i fra Emanuelom Josićem.

Vrhunac prvog dana ove proslave bila je sv. misa kojom je predsjedao provincijalni ministar Bosne Srebrene i predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara BiH fra Jozo Marinčić. Uz fra Jozu u koncelebraciji su bili meštar bogoslova fra Danijel Nikolić i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Slađan Ćosić.

Na sam dan blagdana svečno misno slavlje u katedrali započelo je u 10 i 30. Sama sv. misa, kojom je predsjedao nadbiskup u miru Vinko kardinal Puljić, započela je blagoslovom kalandorskih svjeća. Prigodnu propovijed uputio je vrhbosanski nadbiskup i metropolit mons. Tomo Vukšić, koji je osvrčući se na pročitani ulomak iz Lukina evanđelja skrenuo pažnju na starca Šimuna koji predstavlja kontinuitet između Starog i Novog zavjeta, kontinuitet između nade i ispunjenja, između Božjeg obećanja i njegovog ispunjenja. Starac Šimun ispovjest svoje vjere u Krista izražava riječima proroka Izaije. Još je dodao da Dan Bogu posvećenoga života proslavljamo u godini u kojoj traje sinodalni hod koji će završiti sinodom 2023, zbog toga nam ovo vrijeme treba biti vrijeme sazrijevanja u odgovornosti svih za Crkvu na područjima izgradnje zajedništva, jačanja odgovornoga sudjelovanje i vršenja poslanja. Sinodalnost Crkve drugim se imenom može nazvati zajednička odgovornost za našu kuću koja se zove Crkva.

Ovo misno slavlje uzveličao je zbor Fra Nenad Dujić potpomognut s pjevanjem časnih sestara različitih družbi, a sve pod budnom dirigentskom palicom fra Emanuela Josića.

Gallery Wordpress