+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Duhovne vježbe u Franjevačkom samostanu sv. Pavla na Nedžarićima

U nedjelju, 6. ožujka 2022. godine u samostanu sv. Pavla na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu Zazivom Duha Svetoga započele su duhovne vježbe bogoslova i svećenika iz samostana koji žive na Franjevačkoj teologiji.

Voditelj duhovni vježbi bio je član Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije, fra Franjo Vidović koji je na službi u Austriji preko dvadeset godina. Ujutro u 8 sati imali smo molitvu Službe čitanja i Jutarnje časoslova i tako smo započinjali dan, u 10 sati smo imali razmatranje, a u 12:15 molitvu Anđeo Gospodnji i Srednji čas. Nakon ručka bio je slobodan raspored do 16 sati kad bi se opet susreli na razmatranju. U 18 sati imali smo svetu Misu s Večernjom časoslova, a u srijedu navečer imali smo zajedničko Klanjanje Presvetom Oltarskom sakramentu. Duhovne vježbe završile su 10. ožujka s Misom koju smo slavili u 12 sati te svečanim ručkom.

U razmatranjima koje je fra Franjo držao razmatrali smo o Lukinu evanđelju iz 15. poglavlja (evanđelje u evanđelju) o izgubljenom i ponovno nađenom sinu, odnosno o milosrdnom ocu, te odnosu između mlađeg i starijeg brata. Dosta smo pitanja otvorili na koje nam je fra Franjo pokušao dati odgovore, zašto je mlađi brat otišao, zašto se ipak na kraju vratio, o međusobnim odnosima, identitetu, o Crkvi u svijetu. Iz svega što smo čuli mogli smo izvući zaključak da uvijek trebamo jedni druge prihvaćati, dati mogućnost povratka izgubljenog u naš zagrljaj, pružiti ruku i krenuti ponovno kako je fra Franjo naglasio ne istim putem nego prema istom cilju, prema Ocu nebeskom. Fra Franjo nam je još za vrijeme nagovora govorio o izazovima u kojima se nalazi Crkva u današnjem svijetu i o svojem djelovanju u Austriji gdje djeluje preko dvadeset godina.

Neka nam ove duhovne vježbe budu plodonosne za naš svakodnevni život, da s ovih duhovni vježbi možemo ponijeti u život prihvaćanje jedni drugih u našim zajednicama i u cijelom svijetu, da budemo na izgradnju jedni drugima. Hvala fra Franji na iscrpnom izlaganju i pokušaju da nam približi ovaj evanđeoski tekst evanđelista Luke s željom da ga uspijemo pretočiti u vlastiti život prihvaćajući poziv za prihvaćanje jednih drugih i očuvanju svoga identiteta.

fra Mile Beljo

Gallery Wordpress