+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Dan posvećenog života

Na blagdan Svijećnice, Kalandore, Marine ili Prikazanja Gospodinova u hramu i ove godine proslavljen je Dan posvećenog života u sarajevskoj katedrali. Ove godine slavi se mali jubilej, 25 godina od slavljenja prvog Dana posvećenog života u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Na žalost ovaj se jubilej nije mogao proslaviti na način koji jubilejima priliči, zbog trenutnog epidemiološkog stanja, ali su se ipak redovnice i redovnici potrudili da to bude što svečanije s obzirom na prilike.

Po običaju sve je započelo na uočnicu, 1. veljače, s klanjanjem Presvetom oltarskom sakramentu, koje je predvodio meštar bogoslova na Franjevačkoj bogosloviji u Sarajevu fra Danijel Nikolić, a klanjanje su animirali zbor Fra Nenad Dujić svojim pjevanjem i Družba sestara Služavke malog Isusa koje su pripremile prigodna razmatranja. Nakon klanjanja uslijedila je Prva večernja molitva za blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu i sv. misa koju je predslavio nadbiskup koadjutor Vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata BiH mons. Tomo Vukšić.
Nadbiskup Vukšić uputio je snažnu poruku svim redovnicima, zamolio ih je da po zagovoru svojih svetih utemeljitelja svaki se dan trude biti sve sličniji Isusu Kristu te da po zagovoru svojih utemeljitelja rastu u vjeri i kristolikoj duhovnosti, kako bi po njihovom djelovanju nastavili govoriti i činiti njihovi utemeljitelji. Sv. misu animirali su pjevanjem i ministriranjem bogoslovi Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Na sam blagdan, sv. misu predslavio je nadbiskup Vrhbosanski Vinko kardinal Puljić. Na samo početku sv. misnog slavlja upriličen je blagoslov svijeća, s obzirom na epidemiološku situaciju ove godine izostavljena je procesija oko katedrale. Kardinal Puljić u svojoj homiliji usporedio je život Bogu posvećenih osoba sa svijećama koje smo blagoslovili, kazao je kako svijeća koja dobro gori, njezin je plamen veseo, on grije i obasjava svjetlošću sve oko sebe, a svijeća koja ne gori dobro, ona puši, dimi, a taj dimi nagriza oči i pluća onih koji su oko nje. Također je kazao da Marija, Gospodinova majka, koja je uzor svim redovnicima, a mnogo redovnica baš zbog nje svom imenu pridodaje ime Marija, u današnjem evanđelju čuje zastrašujuću vijest da će njeno srce probosti mač boli. Tako i redovnici moraju biti spremni da će samo zbog njihovog nasljedovanja Krista njihovo srce znat probosti mač boli, iako se ljudska civilizacija hvali svojim napretkom iz dana u dan, mržnja i otrov prema Kristu nisu se promijenili. Glavna zadaća je probudit oduševljenje za Krista kod drugih i širiti Kristovu ljubav koja je jedini lijek protiv mržnje.

Misno slavlje svojim pjevanjem animirao je zbor Magnificat pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

 

Tekst: fra Matej Juričević

Fotografije: fra Dario Laštro

Gallery Wordpress