+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Dani franjevačke kulturne baštine – drugi dan

U subotu 2. prosinca 2017. godine održan je Znanstveni skup u čast 70. rođendana fra Marka Karamatića kao dio Međunarodnog  znanstvenog skupa Dani franjevačke baštine. Skup je uvodnim riječima pod naslovom Mnogostruko djelovanje fra Marka Karamatića otvorio fra Mile Babić. Nakon njega predavanja su nastavili fra Ivo Marković sa temom Pastoralni rad bosanskih franjevaca u prošlosti, fra Božo Lujić s predavanjem Uloga hebrejskog načina razmišljanja u stvaranju povijesnoga mišljenja te Petar Jeleč Protesti biskupa fra Alojzija Mišića protiv zločina.

U drugom dijelu skupa predavanja su održali fra Stjepan Duvnjak na temu Teologija slike II. Nicejskog sabora 787., Ivana  Prijatelj Pavičić na temu Dvostruka relikvija iz Kraljeve Sutjeske kao nepresušna, izazovna tema za znanstvenike i muzealce, Sanja Cvetnić na temu Četiri slike iz iz XVII. stoljeća u baštini Bosne Srebrene te Marica Petrović na temu Fra Marko Karamatić o srednjovjekovnom i suvremenom Gradovrhu.

U trećem  dijelu skupa predavanja su održali Ivo Pranjković na temu Jezik bosanski aliti ilirički fra Stipana Margitića, Mirjana Horvat i Sanja Perić Gavrančić na temu Funkcionalna raslojenost jezika u Divkovićevim Besjedama te Andrea Radošević na temu Egzempli u Divkovićevim Besjedama i glagoljskim Disipulima prema djelu Sermones Discipuli Johannesa Herolta.

U četvrtom dijelu predavanja su održali Dolores Grmača i Mateo Žagar na temu Analiza razlika u izdanjima malog Nauka fra Matije Divkovića, Florence Graham na temu Bosanski franjevački izvori iz sedamnaestog i osamnaestog stoljeća i njihova publika te Ruggero Cattaneo na temu O transkripciji Lastrićevih homiletičkih tekstova.

U petom  je dijelu Jozo Džambo održao predavanje na temu Čudna zemlja, čudni ljudi: Bosna i Hercegovina u međunarodnoj karikaturi između 1878. i 1918. godine

U posljednjem dijelu skupa fra Mile Babić, Lada Badurina, Lahorka Plejić Poje i Marijana Horvat predstavili su zbornik radova Matija Divković i kultura pisane riječi I. i II. Skup je zatvorio fra Danimir Pezer, dekan Franjevačke teologije u Sarajevu.

Gallery Wordpress