+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Diogenova sjena– nova knjiga prof. Mile Babića

Početak ljeta 2021. godine donijelo nam je novu knjigu fra Mile Babića, profesora na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu te dopisnog član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Knjiga, pod naslovom Diogenova sjena, Izabrani razgovori 1989-2019, izlazi u izdavačkoj kući University Press u Sarajevu. Knjiga na 216 stranica donosi 21 razgovor, od kojih je 20 dato za različite pisane medije, a jedan je transkript radijskog razgovora. Recenziju potpisuje akademik Abdulah Šarčević.

Knjiga je podijeljena u četiri djela. Prvi dio nosi naziv Vrijeme krize i ima tri razgovora, drugi dio, koji sadrži pet razgovora, zove se Strah i nada, pretposljednje poglavlje pod naslovom Doba neizvjesnosti krije jedanaest razgovora. Posljednje poglavlje Pogledi ima samo dva razgovora, ali kako se iz predgovora može iščitat, autoru možda posebno drago. Fra Mile se u predgovoru posebno osvrće na posljednji razgovor u posljednjem poglavlju, to je transkript radijskog razgovora s Ivanom Milenkovićem u emisiji Dijalozi na radiju Beograd 3. Drugačiji je od ostalih jer zadire u srž filozofskih i teoloških postavki profesora Babića, a pri tom voditelj na zazire od objekcija na autorove odgovore. To je u biti rasprava o temeljnim filozofskim i teološkim pitanjima kojima je autor posvetio nekoliko desetljeća svog života.

Profesor Babić je prije svega veoma pažljiv i zainteresiran promatrač, homo politicus koji društvene pojave promatra s filozofskog stajališta. On se na poseban način bavi problemom uzroka nasilja u suvremenom svijetu, pitanjima čovjekove slobode i dužnosti. Nadalje, vrijednost ove knjige je u tome što autor za razliku od prijašnjih znanstvenih i stručnih radova, ovdje pokazuje svoj ljudski lik i poziciju u svijetu. Recezent Abdulah Šarčević ga stoga uspoređuje s Diogenom koji je trajno suočen sa sjenom nekog silnika kojemu se ne predaje, nego trajno traži sklad i mir.

Fra Matej Juričević