+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Duh Asiza 2019.

U srijedu 9. listopada 2019. godine,  u multimedijalnoj dvorani „Sveti Franjo Asiški“franjevačkog samostana sv. Križa na Kovačićima, održan je međureligijski susret „Duh Asiza (Pomirenje i mir)“, u organizaciji Vijeća za ekumenizam i međuvjerski dijalog Franjevačke provincije Bosne Srebrene te međureligijskog zbora Pontanima.

Duh Asiza pokret je kojeg je započeo sveti papa Ivan Pavao II. On je naime 27. listopada 1986. godine u Asiz pozvao predstavnike svih svjetskih religijskih zajednica, kako bi u rodnom gradu svetog Franje, vjesnika mira i brata svakog čovjeka, uputili molitvu za mir jednome Bogu. Na tom susretu okupilo se tada oko 70 poglavara različitih religijskih zajednica.

Vrijednost takvoga skupa prepoznali su i bosanski franjevci. Oni su odmah  po svršetku rata u Bosni i Hercegovini započeli raditi na izgradnji narušenog mira i povjerenja među ljudima. Njihov napor oko toga ogleda se u dugogodišnjem organiziranju Duha Asiza u Sarajevu i osnivanju međureligijskog zbora Pontanima.

Moderator ovogodišnjeg skupa „Duha Asiza“ na Kovačićima bio je fra Kristijan Montina, pročelnik za međuvjerski dijalog i ekumenizam Bosne Srebrene. U ime religijskih zajednica prigodnu riječ uputili su: ispred Srpske pravoslavne crkve protonamjesnik Mladen Drobnjak, ispred Islamske zajednice u BiH Malik ef. Šljivo, u ime Katoličke crkve i kardinala Vinka Puljića msgr. Slađan Ćosić,  generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije, ispred protestantske evanđeoske alijanse pastor Tomislav Dobutović i ispred duhovne organizacije Sathya Sai za Bosnu i Hercegovinu Dunja Mašić.

Program su obogatili skladnim pjevanjem zbor Franjevačke teologije Sarajevo „Fra Nenad Dujić“ pod ravnanjem dirigenta fra Emanuela Josića. Oni su otvorili skup akatistom „Anđelov pozdrav Mariji.“ Osim pjevača sudjelovali su i ostali studenti naše Franjevačke teologije i nekoliko profesora.

Međureligijski zbor „Pontanima“ pod ravnanjem dirigenta Emira Mejremića otpjevao je paradigme različitih religija: Eli Eli – Hod u Cezareju, Bogorodice Djevo, Puhnut će behar i Lux aurumque.

U ime Franjevačke provincije Bosne Srebrene govorio je provincijalni ministar fra Jozo Marinčić, koji je okupljene pozvao i na tradicionalni prijem povodom blagdana svetog Franje Asiškog. Definitor Bosne Srebrene fra Nikica Vujica i gvardijan starodrevnog fojničkog samostana fra Mirko Majdandžić uručili su istaknutim pojedincima medaljone dijaloga s likom fra Anđela Zvizdovića. Medaljon je dobio i naš zbor “Fra Nenad Dujić” i “Pontanima”. U ime našeg zbora medaljon je primio meštar bogoslova fra Danijel Nikolić. Skup je zaključen molitvom za mir i pjesmom svetog Franje Asiškog „Bože moj dopusti mi.“

 

Fra Marko Čuturić

 

Gallery Wordpress