+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Svečani zavjeti u Vitezu

U nedjelju 6. listopada 2019. godine u dvorištu župne crkve sv. Juraja u Vitezu jedanaestorica mladih franjevaca časne i drevne provincije Bosne Srebrene su položili svečane zavjete. Novozavjetovanici dolaze iz sljedećih samostana: petorica iz gučogorskog – fra Zoran Topalović, fra Nikola Matošević, fra Zdenko Frljić, fra Fabio Badrov i fra Oliver Livančić; dvojica iz plehanskog – fra Josip Jazvić i fra Antonio Gašić; dvojica iz ramskog – fra Antonio Baketarić i fra Mislav Jozić, jedan iz toliškog – fra Josip Adrić i jedan iz tuzlanskog – fra Dario Matanović. Desetorica svečanozavjetovanika su studenti naše Franjevačke teologije i fra Josip Adrić, časni brat je provincijski krojač. On je svojim kolegama za svečane zavjete sašio nove habite i 20 misnica za koncelebrante.

U vremenu pesimističkih vijesti o događajima kod nas i u svijetu, zacijelo vijest iz Viteza, odakle dolaze čak četvorica svečanozavjetovanika, nije samo dobra vijest za franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu nego i za Katoličku crkvu u Bosni i Hercegovini. Jedanaestorica mladih ljudi su svojim životom u slobodi odlučila služiti Bogu i ljudima, idući stopama sv. Franje Asiškoga i nadahnjujući svoj život evanđeljem Isusa Krista. Odgovor tih mladih franjevaca na izazove života jest poziv na put ljubavi prema Životu, onom koji se ne postiže bez žrtve.

Svoje svečane zavjete Bogu, jedanaestorica mladih franjevaca položila su pred provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene, fra Jozom Marinčićem. U misi redovničkog zavjetovanja koncelebriralo je dvadesetak svećenika. Prvi koncelebrant bio je fra Velimir Bavrka, viteški župnik, a drugi fra Danijel Nikolić, prvi meštar bogoslova i tajnik za odgoj i izobrazbu naše Provincije. Bila su i šestorica gvardijana naših samostana: gučogorski, petrićevački, ramski, toliški, tuzlanski i visočki te provincijski definitor fra Nikica Vujica. Došlo je nekoliko bogoslova iz Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, hercegovačkih te zagrebačkih franjevačkih bogoslova. Svojiom dolaskom obradovali su nas i naš novaci sa svojim meštrom fra Marinkom Baotićem.

Sv. misu pjevao je zbor bogoslova fra Nenad Dujić i desetak studentica Muzičke akademije u Sarajevu pod ravnanjem fra Emanuela Josića, drugog meštra bogoslova. Pripjevni psalam je pjevala Katarina Kikić, sopranistica. Litanije, kojima se upravlja molitva Bogu Ocu i traži zagovor Djevice Marije i svih svetih na liturgijski recitativni način pobožno i zanosno izveo je fra Blaž Protuđer, koji je bio i korepetitor zbora. U liturgijskoj asistenciji sudjelovali su bogoslovi Franjevačke teologije u Sarajevu. Da se sveti obredi vrše lijepo, skladno i pobožno pobrinuo se fra Ivan Stanić, ceremonijar. Tumač koji je vjernicima davao objašnjenja i napomene kako bi bili uvedeni u slavlje i što bolje ga razumjeli bio je fra Zvonimir Batista. Svečanosti su prisustvovali i vjernici župe Vitez zajedno s obiteljima i prijateljima zavjetovanika, koji su došli iz raznih europskih zemalja. Među njima bio je i mons. Siegfried Weber, kanonik frieburške biskupije.

Poslije svete mise bio je ručak koji je pripravio župljani viteške župe sa svojim župnikom. Za ručka u ime svih novozavjetovanika zahvalu Bogu, roditeljima, župnicima i svima koji su molili za novozavjetovanike izrekao je svečanim tonom fra Mislav Jozić. Biranim riječima meštar fra Danijel izrekao je zahvalu Bogu za dar zavjetovanika. Nije štedio ni riječi hvale da opiše svoje čestite bogoslove.

Zahvaljujući braći koja su svečanim zavjetima postali punopravni članovi drevne provincije Bosne Srebrene, ona i dalje nastavlja živjeti kao najstarija i najdugovječnija ustanova u našoj domovini kroz ovu novu, mladu braću. Svim zavjetovanicima želimo mir i ustrajnost na hodu do Uskrslog!

 

Fra Stjepan Orkić

 

Gallery Wordpress