+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Oblačenje i prvo zavjetovanje na FTS

Na Franjevačkoj Teologiji u Sarajevu je 12. srpnja 2020. pod svetom misom položio prve privremene zavjete fra Robert Bašić i obukao odijelo kušnje fra Filip Jakov Šero. Misu je predvodio fra Petar Jeleč, vikar franjevačke provincije Bosne Srebrene, a da se sveti obredi vrše pobožno, radosno i pažljivo odgovoran je bio vrijedni i strpljivi obredničar fra Danijel Lukić, bogoslov. Svečanu sv. misu zanosno i skladno pjevali su franjevački bogoslovi, a za harmonijem je bio fra Fabio Badrov.

Iz propovijedi fra Petra Jeleča:

“Posebno razvijajte talent za empatiju i sućut za ljude koji su u nevolji, za sirotinju, napuštene, ostavljene jer njima smo mi franjevci poslani, oni su naše prirodno okruženje, a ne moćni i silni s kojima se, nažalost, ponekad fratri znaju radije družiti nego sa običnim svijetom. Budite blizu napaćenim ljudima, imajte vremena za njih i pokoju lijepu riječ i gestu.
Habit koji imate na sebi nosili su u ovih 700 i nešto godina ovom našom divnom i napaćenom Bosnom na tisuće vaših predaka franjevaca, koji su bili i ostali uz svoj narod i onda kad su svi drugi bježali i ostavljali ih. Taj vam talent posebno stavljam na srce i nemojte ga zakopavati, radije sve druge zakopajte, ali taj, talent osjećaja za patnju i nevolju drugog je nešto najdragocjenije što imamo, jer drugi je privilegirano mjesto susreta s Bogom. Kada jednoga dana budemo svi mi ovdje okupljeni polagali račune o svojim talentima, Biblija kaže da će nas naš Gospodin pitati samo jednu stvar: „Jeste li gladnog nahranili, žednog napojili, žalosnog utješili, ostavljenog posjetili“?
Čestitam vam na hrabrosti: Roberte tebi na polaganju prvih zavjeta, a Jakove tebi jer postaješ i službeno dio naše Provincije. Dobro ste izabrali jer nema veće radosti nego služiti svome narodu i svome Gospodinu. Dragi Robertovi i Jakovljevi roditelji, rodbino i prijatelji: čestitam i vama i zahvaljujem što ste nam odvojili ono najdraže što ste imali, svoje sinove da budu franjevci Bosne Srebrene. Velika je to stvar i možete biti ponosni na to! Neka nas sve okupljene ovdje blagoslovi svemogući Bog, Otac, Sin i Duh sveti! Amen.”

Fra Robert Bašić je sin Ante i Ivane r. Bartulović, župa sv. Ante Padovanskog – Busovača. Rođen je 14. veljače 2000. u Novoj Biloj. Ima sestru Andreu. Osnovnu školu je završio u Busovači i osnovnu glazbenu školu u Busovači, odsijek gitara; Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom. Nakon uspješne godine novicijata položio je prve privremene zavjete.

Fra Filip Jakov Šero je sin Dragana i Ivanke r. Milić-Tolušić, iz župe sv. Juraja – Vitez. Rođen je 1. travnja 2001. godine u Zagrebu. Ima sestru Anamariju i brata Iliju. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Vitezu. Nakon postulature pod vodstvom fra Marinka Štrbca u Visokom i Mostaru stupio je u novicijat na Humcu.

Bosanski novaci su zadnji put novicijat na Humcu pohađali 1974. godine, a posljednji put kada je novicijat Bosne Srebrene bio izmješten izvan područja provincije je 1992.- 1997. kada su zbog rata novaci pohađali novcijat u Monopoliju i Belmonteu u Italiji.

Poslije sv. mise u samostanskoj blagovaonici bio je ručak, kojeg su zajedno s kuharicama pripravila naša vrijedna i čestita braća: ekonom našeg samostana fra Emanuel Josić i časni brat fra Josip Adrić.
Pokazali su zavidno kulinarsko znanje i iskustvo.

Našoj mladoj braći želimo mir i ustrajnost u svetom zvanju i Redu!

In te habent omnia quem eleggere super omnia.

Gallery Wordpress