+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Obred preminuća svetog Franje – transitus – Franjevačka teologija Sarajevo 2021.

Ostanite mi zdravo, svi moji sinovi, u strahu se bliži kušnja i necolja, sretnih li onih koji će ustrajati u onome što su započeli. Žurim se Bogu čijoj vas milosti sve preporučujem. Sv Franjo

U predvečerje nedjelje, 3. listopada u oratoriju Franjevačke teologije u Sarajevu proslavljen je Obred preminuća sv. Franje – transitus – ne samo kao pobožno sjećanje na ono što se dogodilo onoga davnoga dana u Asizu, već da i posvijestimo sebi da način smrti ovisi o načinu života: Qualis vita – mors est ita.

Za franjevačku obitelj, a i sve ostale, ovo je milosni događaj koji nas poziva na rast u vjeri u snazi Kristove smrti i uskrsnuća, osobito danas u ovom vremenu kada je smrt postala nešto uobičajeno ili tegobni strah kojega treba odgurnuti od sebe (Iz Obrednika).

Sabrano i u vjeri obredom je predsjedao meštar bogoslova fra Danijel Nikolić u okupljenom zajedništvu samostanskog bratstva i drugih pristiglih redovnica i gostiju. Bogoslovi su svečano animirali Večernju i obred pod ravnanjem fra Emanuela Josića. Izveli su skladbe poput „Salve, sancte Pater“, troglasno „O sanctissima anima“ i na koncu „Ispred lica Svevišnjega“.

Blagoslivljajući Boga i sjećajući se oca našega Franje, molimo se onomu koji ga je uzveličao, da i nas poput njega učini dionicima svoje svete milosti.

Tekst:fra Filip Jakov Šero

Fotografije: fra Ivan Stanić; fra Danimir Pezer

Gallery WordPress