+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Početak nove akademske godine na FTS-u

U ponedjeljak, 26. rujna 2022. godine, započela je nova akademska godina na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Tradicionalno na početku godine slavljena je sveta misa kojom je predsjedao provincijski vikar Bosne Srebrene fra Janko Ćuro uz koncelebraciju novog dekana Franjevačke teologije fra Josipa Jozića, samostanskog vikara samostana sv. Pavla u Nedžarićima fra Petra Jeleča i ostale članove profesorskog zbora.

Fra Janko je kazao u homiliji da je svaki početak kompleksan pa tako i ovaj početak nove akademske godine, kojeg trebamo shvatiti kao još jednu u nizu stepenica u rastu u spoznaji Boga, čovjeka i svega stvorenog. No, upravo nas ta kompleksnost motivira da se radosno otvorimo novim izazovima koje će donijeti nova akademska godina: da marljivo učimo obogaćujući svoj duh, da širimo viziju života i postojanja rastući svakodnevno u vjeri, ljudskosti i franjevaštvu. Jako je važno odmah sada postaviti ciljeve visoko, jer ovdje učimo velike stvari: da tražimo i spoznajemo istinu i pravdu kako bismo postali i ostali autentični navjestitelji ali i svjedoci Božje ljubavi i milosrđa. Zato je nužno tijekom cijele godine ostati fokusiran i angažiran, svjestan ne samo svojih nego i očekivanja zajednice u kojoj živimo. Najopasnije je ostati statičan, samodopadan i samodostatan u nekakvim stvarnim ili umjetno stvorenim lovorikama, jer tako u zoni komfora i bezbrižnom plivanju niz struju, čovjek vrlo brzo duhovno zakržlja bez obzira na to što je dotada postigao. Neka nam, stoga, ova akademska godina bude na poseban način vrijeme vlastite obnove duha, vrijeme novih inspiracije i još jačih motivacija.

Na kraju svete mise otpjevan je Zaziv Duha Svetoga, kako bi nam upravo Duh Sveti bio vodič i u ovoj godini, a nakon toga uslijedila je svečana akademija na kojoj je prof. dr. Josip Jozić održao inauguralni govor na kraju kojeg je proglasio početak nove akademske godine.

U ostatku dana uslijedio je upis u novi zimski semestar, u kojem smo bogatiji za petoricu studenata. Dvojica studenata su već završili četiri godine filozofsko-teološkog studija na učilištu u Skadru, a za trojicu mladića ovo je bio prvi put upis u prvi semestar.

Svim studentima i profesorima, a posebice našim brucošima fra Benjaminu, fra Gabrijelu i fra Anti, želimo obilje Božjeg blagoslova i sretnu novu akademsku godinu.

Tekst: fra Matej Juričević

Fotografije: fra Emanuel Josić i fra Dario Laštro

Gallery Wordpress