+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Svečani zavjeti

U utorak, 4. listopada 2022. godine, na svetkovinu sv. Franje Asiškog u župnoj crkvi sv. Franje u sarajevskom gradskom naselju Dobrinja proslavljeno je trostruko slavlje svečanim euharistijskim slavljem kojim je predsjedao provincijal Franjevačke provincije fra Zdravko Dadić. Naime župna zajednica na Dobrinji proslavila je svoj patron, ali i srebreni jubilej od kanonskog ustanovljenja župe, a za treće slavlje pobrinuli u se dvojica mladih franjevaca koji su položili svoje svečane zavjete. Svoje doživotne zavjete u Redu manje braće položili su u ruke provincijala Dadića fra Hrvoje Žabić iz župe sv. Juraja Vitezu i fra Danijel Lukić iz župe sv. Ante Padovanskog u Busovači.
Na samom početku misnog slavlja sve prisutno je pozdravio župnik domaćin fra Danijel Rajić, koji je kazao da su on i njegovi župljani radosni što mogu biti domaćini tako velikog događaja u životu dvojice mladih redovnika. Nakon što je fra Emanuel Josić otpjevao evanđelje, meštar bogoslova fra Danijel Nikolić prozvao je kandidate za svečane zavjete, a oni su iskazali svoju želju da ostatak svog života provedu u Redu manje braće. Nakon toga uslijedila je homilija fra Zdravka u kojoj je kazao da je svet Franjo nije mijenjao samo svoje vrijeme koje je bilo ispunjeno nepravdom, pohlepom, nesmiljenom borbom za vlast, brojnim pobunama i krivovjerjem, nego ga je i nadživio te postao jednako suvremen i u ovo naše doba tako da ga poštuju i pripadnici drugih religija i svjetonazora koji nemaju nikakve veze s kršćanstvom i franjevaštvom, što nam samo dodatno potvrđuje o kakvom se velikom čovjeku i svecu radi. Sveti Franjo potiče nas da u drugom prepoznajemo Božje stvorenje, a to možemo samo kroz ljubav.
Po završetku homilije uslijedio je sam obred zavjetovanja u kojem su zavjetovanici obećali do kraja svojih zemaljskih života živjeti u poslušnosti, čistoći i bezvlasništvu po primjeru i Pravilu sv. Franje u bratstvu Reda manje braće.
Na misi je bilo tridesetak svećenika u koncelebraciji među kojima su bili: meštri na Franjevačkoj bogosloviji fra Danijel Nikolić i fra Danimir Pezer, župnik fra Danijel Rajić, članovi definitorija Bosne Srebrene fra Vinko Sičaja, fra Miro Relota i fra Drago Pranješ i drugi. Misno slavlje uzveličao je svojim pjevanjem band molitvene zajednice Spiritus Sanctus koji se zove El Shaddai.

Tekst: fra Matej Juričević

Fotografije: fra Dario Laštro

Gallery Wordpress