+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Predstava “Kušnje fra Anđela Zvizdovića” u Jajcu

U okviru 18. Šopovih dana, 11. listopada  u prostorijama Doma kulture Jajce izvedena je predstava Kušnje fra Anđela Zvizdovića pisca Dževada Karahasana. Glumci ove predstave su studenti i bogoslovi Franjevačke teologije u Nedžarićima – Sarajevo. Oni su s poznatom bosanskohercegovačkom glumicom Gordanom Boban radili na ovom vrlo zahtjevnom dramskom tekstu.

Fra Anđeo stoji kao paradigma naše povijesti, kršćanskog življenja u Bosni. Pred sultana Mehmeda II. Osvajača on izlazi praznih ruku priznajući mu vlast, ali tražeći slobodu  za fratre i narod . Dobio je svečani dokument Ahdnamu kojom se to jamči, nažalost isprava je često ostajala mrtvo slovo na papiru. Time je pokazao u nezahvalnim vremenima žrtvu franjevaca i kršćanskog naroda koji su sačuvali Bosnu kao kršćansku zemlju.

Također se ove godine obilježava  susret svetoga Franje i sultana Malika al Kamila, koji se dogodio prije osamsto godina, ostavljajući upečatljivu franjevačku  duhovnost prožetu dijalogom prema  muslimanima koju je zamijetio i zabilježio naš književnik Karahasan u svojim djelima.

Dramaturg i pisac ovog dubokoumnog teksta, poput Ive Andrića daje fratrima ulogu pripovjedača, koji svoje  doživljaje pretaču u slatko štivo, a njime se hrani duša. Pisanom riječju, oštrijom od sablje ljubomorno štiti od zaborava i zuba vremena, kako se ne bi dogodilo ,,da sa svakom starom ženom umre jedna pjesma a sa fratrom cijela povijest”,  vjerno čuvajući duh stare Bosne.

Karahasan vješto prenosi osjećaje koje je fra Anđeo imao u svojoj glavi u ljudske likove koji ga napadaju izvana, dajući im imena: Strah, Beznađe, Bijes i Sumnja. ,,Svi ga oni žele nadmudriti a ja sam mu htio služiti”, riječi su koje pisac pripisuje Zvizdoviću koji pred nas stavlja zahtjev da trebamo čuvati svoj dom, svoju zemlju, koristiti drugima i služiti Bogu.

Glumci:

Fra Anđeo Zvizdović: fra Oliver Livančić

Sumnja: Gordana Boban

Bijes: Fra Nikola Livaja

Beznađe: Fra Zdenko Frljić

Strah: Mihael Anđelović

 

Fra Zdenko Frljić

 

Gallery Wordpress