+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Pripreme za svečane zavjete

U organizaciji franjevačke provincije Bosne Srebrene održane su ovogodišnje zajedničke pripreme za svečane zavjete bogoslova iz šest franjevačkih provincija iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na pripremama je sudjelovalo ukupno 19 bogoslova od kojih su petorica članovi naše franjevačke provincije Bosne Srebrene. Voditelj priprema bio je meštar bogoslova fra Danijel Nikolić. Na početku priprema provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić susreo se sa svim kandidatima i njihovim meštrima te izrazio riječ dobrodošlice.

Program priprema trajao je četiri tjedna. Prvi tjedan proveli smo u Sarajevu, na Franjevačkoj teologiji. Meštar fra Danijel i provincijal fra Jozo održali su uvodna predavanja o povijesti naše Provincije, te o povijesti odgoja i školstva u Bosni Srebrenoj. Kroz ostale dane održana su predavanja na temu triju redovničkih zavjeta, te aktualnosti franjevačke karizme danas. Predavanja su održali meštar konventualaca iz Hrvatske fra Nikola Šantek, profesori na franjevačkoj teologiji dr. fra Mile Babić i dr. fra Danimir Pezer. Svoje slobodno vrijeme proveli smo u obilasku Sarajeva. Jedan dan smo pohodili župu Deževice i svetište svetoga Jakova Markijskoga, kao i drevni samostan u Fojnici te samostan sestara klarisa u Brestovskom. Na početku drugog tjedna priprema posjetili su nas provincijali četiriju franjevačkih provincija: fra Miljenko Šteko (Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM), fra Joško Kodžoman (Provincija Presvetoga Otkupitelja u Splitu), fra Jure Šarčević (Hrvatska kapucinska provincija Svetoga Leopolda B. Mandića), fra Jozo Marinčić (Provincija Bosna Srebrena). Provincijali su održali prigodne nagovore uputivši riječi poticaja i ohrabrenja kandidatima za  ustrajnost na redovničkom putu. Zadnji dan boravka u Sarajevu bio je rezerviran za pohod drevnim samostanima u Kraljevoj Sutjesci i Kreševu nakon čega smo se uputili za Ramu gdje smo proveli tjedan dana.

U samostanu na Šćitu imali smo priliku upoznati se s poviješću ovog samostana i ramskoga kraja. Fra Mijo Džolan upoznao je i proveo kandidate kroz umjetničku galeriju samostana i crkve. Fra Mijo je također održao predavanje s ciljem upoznavanja Franjevačkog Instituta za kulturu mira i njegovog rad, čiji je on bivši ravnatelj. Kroz ostale dane obilazili smo ljepote Rame te imali priliku za sabranost i molitvu u predivnom ambijentu ramskog samostana. Na blagdan sv. Klare pohodili smo sestre klarise u Brestovskom, a drugi dan smo pohodili franjevački novicijat na Gorici u Livnu gdje smo se susreli s novacima i njihovim meštrom koji nam je održao jedno predavanje. U Rami smo također sudjelovali u slavlju patrona samostana, Velike Gospe, svojim sviranjem i pjevanjem.

Nakon Velike Gospe uputili smo se ka sjemeništu u Visoko gdje smo imali središnji dio naših priprema, duhovne vježbe. Na putu za Visoko posjetili smo naše svetište sv. Ive u Podmilačju i samostan u Jajcu, te uz pratnju vodiča obišli ovaj kraljevski grad. Uvečer smo stigli u Visoko gdje smo zazivom Duha Svetoga započeli duhovne vježbe. Moderator i voditelj duhovnih vježbi bio je fra Pavo Filipović, voditelj HKM u Aachenu. Fra Pavo je kroz četiri dana pokušao govoriti o izazovu franjevačke duhovnosti u moru današnjih raznih spiritualnih pokreta. Govorio je o kršćanskoj, osobito franjevačkoj duhovnosti čija je posebnost upravo življenje evanđelja u današnjem vremenu po primjeru i karizmi svetoga Franje. Također nam je posvijestio kako danas postoje različiti spiritualiteti i ljudi različitih duhovnih profila, koji traže svoje duhovne oaze, svoj duhovni smiraj. No, u današnjem preslobodnom svijetu, osobito zapadnjačkom svijetu, često se  zna dogoditi da se ode u pogrešnom smjeru te se duhovni smiraj traži u izopačenim, perverznim i pogrešnima oblicima. Evanđelje i Isus Krist uvijek su korektiv i temelj svakom obliku duhovnoga života. Zbog toga je danas izazov i još više poziv nama svima na aktualizaciju evanđelja, na življenje evanđelja po liku i djelu svetoga Franje. Duhovnik je svoja predavanja završio poticajima i ohrabrenjima da u današnjem sekularnom i liberalnom svijetu nosimo i širimo Evanđelje, kako u svojim redovničkim zajednicama tako i u cijelomu svijetu.

Četvrti tjedan naših priprema posvetili smo pastoralno-socijalnom radu. Ponovno smo bili smješteni u Sarajevu. Jedan dan smo imali predavanje kod prof. dr. Sande D. Smoljo iz područja psihologije. Ona je govorila na temu Rast prema integriranoj osobnosti. Nakon toga smo kroz dva dana volontirali u Staračkom domu „Otac Kristofor“ u Novoj Biloj, te u bolnici „Dr. fra Mato Nikolić“, također u Novoj Biloj. Namjera ovoga volontiranja bila je susresti i pomoći one potrebite, upravo onako kako i papa Franjo govori da iziđemo među potrebite, bolesne, siromašne i odbačene. Ovo dvodnevno volontiranje podsjetilo nas je kako je zaista malo potrebno da se drugom učini radost. Zadnji dan priprema otišli smo na izvore franjevaštva u Bosni i Hercegovini, u Srebrenicu. Tamo smo imali misu zajedno sa sudionicima Franjevačke ljetne škole duhovnosti koju vodi fra Joso Oršolić. Nakon razgledanja lokaliteta staroga samostana posjetili smo i pomolili se u Memorijalom centru u Potočarima gdje je počinjen najveći genocid nakon Drugog svjetskog rata. U povratku smo posjetili Olovo, najstarije svetište na Balkanu. U subotu, 26. kolovoza misom zahvalnicom koju je predvodio meštar fra Danijel završene su ove jednomjesečne pripreme nakon čega su se kandidati razišli svojim kućama i provincijama iščekujući svoje doživotne zavjete.

 

Fra Franjo Baraban

Gallery Wordpress