+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Sakramentalnost prirode

Šetati najljepšim vrtovima, prolaziti poljima šarenog poljskog cvijeća, provlačiti se ispod krošnji mirisnih šuma i slušati pjev ptica, a ostati samo pri tom uživanju i ne vidjeti dublje od toga nikakvo je dostignuće za vjernike. Štoviše, to se može pojmiti i kao duhovna kratkovidnost ili siromaštvo pogleda. Što imaš od toga ako si prošao tolike doline i osvojio vrhove planina, a nisi dobio ništa doli malo više snage u tijelu?


Mi kršćani smo zaboravili da ima nešto dublje u toj prirodi, u tom našem okruženju. Zaboravili smo gledati očima vjere! Jedan od najvećih nasljedovatelja sv. Franje Asiškoga, sv. Bonavenutura piše: Bog je intimno nazočan u svojim stvorenjima. Stoga, sljedeći put kad ‘gledaš’ u svoju prirodnu okolinu, ‘vidi’ i traži u njoj Božje djelo koje ti je dano kao dar. Promatraj ga kao vrijedno u sebi, a ne samo kao sredstvo! Kada piješ čistu vodu, sjeti se da voda život znači i da mnogi nemaju pristup pitkoj vodi. Sjeti se da si po krštenju vodom opran od svojih grijeha, da si nanovo rođen po tom sakramentu. Sakramentalni pogled ne gleda vanjštinu materije, nego njezinu unutarnju vrijednost.


Stvoreni svijet je Božja objava, u njoj je Bog objavio svoju ljubav čovjeku. Stvoreni svijet je prostor relacija Boga i čovjeka. Zato čuvaj i obrađuj vrt u kojem živiš (usp. Post 2, 15), ne uništavaj ono čega si dio, čemu pripadaš. Tvoj vrt je tvoje dvorište, ulica, selo, župa i gdje god se krećeš. Poput sv. Franje kontempliraj stvoreni svijet, prepoznaj u njemu Stvoritelja. Prepoznaj u ljudima, osobito u onima koji pate: bolesnima i siromašnima, siromašnog Krista koji je bio mučen i raspet. Obrati svoje srce i učini ga osjetljivim za potrebe svih Božjih stvorenja. Promjena srca donosi odgovornost za sadašnjost, ali i odgovornost prema budućim generacijama. Neka tvoje djelovanje bude nošeno vjerom u Boga Stvoritelja neba i zemlje i neka tvoja usta i tvoje srce neprestano zahvaljuju Bogu na darovima. Neka ti se ove misli ne čine poput utopijskih priča, nego ih ostvari skromnim vjerničkim životom. U zahvalnosti pjevaj sa sv. Franjom Pjesmu stvorova. Jer prema veličini i ljepoti stvorova možemo, po sličnosti, razmišljati o njihovu Tvorcu (Mudr 13,5).

Fra Ivan Stanić