+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Što donosim Uskrslom?

Ulazimo u velike dane, dane Muke Gospodnje, neka Gospodin blagoslovi ove dane pred kojima stojimo, molimo, a i u kojima se borimo! Neka nam Gospodin patnik bude primjer kako prihvatiti životni križ i Očevu volju.

Korizma se bliži kraju, dolazi nam Cvjetnica, Nedjelja muke Gospodnje, ulazimo u Veliki tjedan. Možemo li se osvrnuti na vrijeme koje je prošlo, na korizmeno vrijeme? Jesmo li uspjeli sa srcem i bez velikog mrmljanja učiniti ono što smo obećali na početku hoda s Isusom na Njegovom putu? Jesmo li uzeli svoj križ koji nas pritišće? Kako smo prihvatili patnju kroz ovo vrijeme? Jesmo li uspjeli u molitvi naći snagu, utjehu i nadu? Zapitajmo se, jesmo li pomogli siromahu, patniku? Jesmo li obrisali suze sa lica onima koji plaču u svojoj samoći? Jesmo li zagrlili one koji su potrebni i željni ljubavi?

Možda kroz ovu korizmu nismo smjeli biti u bliskom kontaktu s bližnjima zbog pošasti koji hara svijetom. Međutim, mogli smo nekoga zagrliti svojom molitvom, ako nismo mogli rukama. Pogotovo u ovim danima trebamo biti podrška jedni drugima, trebali bi jedni druge makar nazvati ako ne smijemo imati bliske kontakte, ljudima je teško podnositi tolike mjere zaštite koje nas možda čuvaju od bolest, ali ne od opasnosti koja se zove samoća.

Trebamo biti utjeha onima koji su sami, ostavljeni, odbačeni. Sasvim je dovoljno utipkati broj telefona i nazvati one kojima smo potrebni mi, ja, kojima su potrebne tople riječi, donesi im malo svjetla u ovom svijetu koji teško vidi svjetlo na kraju tunela. Budimo svjetlo, budimo radost, ljubav, susretljivost jedni drugima, jednostavno budimo ljudi otvorena srca i otvorenih očiju za one pokraj nas. Osluškujmo poticaje svojega srca i učinimo mali korak kojim će drugom pokraj nas zaigrati srce od radosti samo što smo okrenuli njegov broj i upitali ga: „Kako si?“

Ulazimo u velike dane, dane Muke Gospodnje, neka Gospodin blagoslovi ove dane pred kojima stojimo, molimo, a i u kojima se borimo! Neka nam Gospodin patnik bude primjer kako prihvatiti životni križ i Očevu volju, Oče! Ako zbilja hoćeš, otkloni ovaj kalež od mene! Ali neka ne bude moja volja, nego Tvoja! (Lk 22, 42) Dočekajmo Krista i Njegovo uskrsnuće u miru sa samima sobom i u miru s bližnjima! Svojim životom donesimo Uskrs i onima pored nas, donesimo Krista onima koji su ga željni, koji nisu u mogućnosti, zbog same situacije otići u crkvu. Molimo da svećenici donesu svome narodu Krista, donesu Svjetlo svome stadu!

Tekst: Fra Mile Beljo

Fotografija: fra Dario Laštro