+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Fra Emanuel Josic – novus magister artis Musicae

U srpnju ove godine, fra Emanuel Josić, franjevac Bosne Srebrene, magistrirao je na Odsjeku za dirigiranje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u klasi profesorice Jasenke Ostojić. U ispitnoj su komisiji bili prof. Ostojić, potom predsjednik komisije prof. Dario Vučić, prof. Rešad Arnautović, te asistenti Alma Aganspahić i Emir Mejremić. Magistarski ispit položio je najvišom ocjenom.

 

Tijekom studiranja, fra Emanuel je istovremeno vodio i bogoslovske zborove Franjevačke teologije u Sarajevu – Fra Nenad Dujić i Fraternitas, a prije dvije godine osnovao je mješoviti zbor Magnificat s kojim bilježi brojne nastupe. Dobitnik je nekoliko nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima među kojima je natjecanje solo pjevača Bruna Špiler  na kojemu je 2015. godine osvojio nagradu za najljepši muški glas. Sljedeće je godine na Međunarodnom natjecanju slavenske glazbe u Moskvi osvojio dvije prve nagrade i to iz solo pjevanja i komorne glazbe. Na Međunarodnom natjecanju zborova Lege Artis održanome u Tuzli 2017. godine fra Emanuel je sa zborom Fra Nenad Dujić osvojio nagradu za najbolje izvedeno sakralno djelo, te drugu visoku nagradu. S istim je zborom prošle godine snimio CD koji bi uskoro trebao postati dostupan javnosti.Inače, fra Emanuel Josić rođen je 13. lipnja 1990. godine u župi Šikara, Tuzla gdje je završio osnovnu i srednju muzičku školu, odsjek za solo pjevanje i odsjek za muzičku teoriju i pedagogiju. Na prijedlog prof. Čestmira Mirka Dušeka upisao je dirigiranje. Franjevački je habit obukao 2010. godine u Šikari, na Franjevačkoj teologiji diplomirao 2017., a iste je godine zaređen za svećenika. Zbog izvanrednoga glazbenoga dara, pokojni prof. dr. fra Slavko Topić predložio ga je Upravi Provincije i Profesorskom zboru za studij glazbe, te je fra Emanuel već u rujnu 2012. godine započeo studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na odsjeku za solo pjevanje u klasi profesorice Paše Gackić. Paralelno sa studiranjem vrši službu drugoga meštra bogoslova i samostanskoga ekonoma a imenovan je i profesorom na Franjevačkoj teologiji.

 

Profesori i studenti Franjevačke teologije u Sarajevu čestitaju fra Emanuelu, novom Magistru glazbene umjetnosti i raduju se njegovom akademskom uspjehu, želeći mu plodan i dug umjetnički i pedagoški rad.

Gallery Wordpress