+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Prezbitersko ređenje jedanaestorice đakona

Franjevačka provincija Svetog Križa Bosna Srebrena bogatija je za osmoricu novih svećenika koji su na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla u sarajevskoj katedrali po rukama vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kardinala Puljića primili red prezbiterata. U koncelebraciji s kardinalom Puljićem bili su nadbiskup koadjutor mons Tomo Vukšić, apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, m. po. otac provnicijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, generalni vizitator Bosne Srebrene fra Bože Vuleta, meštar bogoslova fra Danijel Nikolić, rektor VBS prč. Zdenko Spajić i dr.

Nakon što je fra Nikola Matošević navijestio evanđelje odgojitelji su prozvali kandidate za ređenje među kojima su trojica bila kandidati za Vrhbosansku nadbiskupiju: vlč. Domagoj Matijević, vlč. Ivan Matijević i vlč. Ivan Mijać, a čak osmorica za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu, a to su: fra Zoran Topalović (župa Vitez), fra Josip Jazvić (župa Gornja Dubica), fra Antonio Baketarić (župa Rumboci), fra Dario Matanović (župa Tuzla), fra Antonio Gašić (župa Sivša), fra Nikola Matošević (župa Nova Bila), fra Zdenko Frljić i fra Fabio Badrov (obojica su iz župe Vitez).
Kardinal Puljić je u svojoj homiliji kazao ređenicima da je potrebno da u uzburkanom moru života imaju hrabrosti i snage da plivaju protiv struje, protiv struje koja okiva vjernike i stvara klimu u kojoj se moral i tradicija Katoličke Crkve izrugivanju i ismijavaju na najnižoj razini. Potrebno je da razvale okove u koje ih okivaju, a to će uspjeti samo ako iz njihovih očiju sijeva da žive ono što govore.

Nakon homilije uslijedio je sam obred ređenja, nakon čega su ređenici po prvi put u životu koncelebrirali s nadbiskupom i ostalom braćom svećenicima.
Na kraju sv. mise novoređenici su udijelili svoj mladomisnički blagoslov svim prisutnima. Misno slavlje pjevanjem je uzveličao združeni zbor bogoslova VBS-a i Franjevačke teologije pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Tekst: fra Matej Juričević

Fotografija: fra Dario Laštro

Gallery Wordpress