+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Završetak akademske godine

U ponedjeljak, 22. lipnja 2021, u poslijepodnevnim satima, nakon što je održana sjednica Vijeća teologije, u oratorij Franjevačkog samostana sv. Pavla u Nedžarićima slavljena je misa zahvalnica za proteklu akademsku godinu 2020/21. Svetom misom predsjedao je vikar Franjevački provincije Bosne Srebrene i profesor na Franjevačkoj teologiji fra Petar Jeleč uz koncelebraciju dekana Franjevačka teologija u Sarajevu fra Danimira Pezera i generalnog vizitatora Bosne Srebrene fra Božu Vuletu i ostale profesore na Franjevačkoj teologije.

Fra Petar je u svojoj homiliji kazao da je završila još jedna akademska godina u kojoj su studenti trebali raditi na sebi, rasti u intelektualnom, ali i u duhovnom smislu, a profesori su ti koji su im trebali dati poticaj i voditi ih u tom njihovom rastu. Ukoliko su studenti ovo vrijeme koristili samo za vlastiti intelektualni rast, onda su pogriješili i ponijeli su se kao onaj farizej koji zaobilazi ranjenika u prispodobi o milosrdnom Samaritancu, a ukoliko su to vrijeme iskoristili ne samo za svoj osobni rast, već i za rast cjelokupne zajednice, onda slobodno mogu kazati da su uspjeli.

Na samom se kraju sv. mise bogoslovima obratio i generalni vizitator fra Bože koji je kazao bogoslovima da su članovi drevne provincije čiji su prethodnici prolijevali mučeničku krv da bi dokazali svoju vjernost Kristu i Crkvi. Danas fratri ne moraju prolijevati svoju krv, ali trebaju pokazati napor, upornost i odvažnost kao što su to radili stari ujaci, samo ne s mučeništvom u krvi, već u svom studentskom radu kako bi bili sposobni za temeljnu franjevački zadaću, a to je naviještanje Radosne vijesti.

Na samom kraju i fra Petar i fra Bože čestitali su studentima na uspješno položenim ispitima, zaželjeli su im da se dobro odmore i tako spreme za novu akademsku godinu i nove izazove koji su pred njima, a diplomantima su još jednom čestitali na uspješnom okončanju studija.

Na linku možete pročitati propovijed fra Petra Jeleča, vikara provincije Bosne Srebrene:https://franjevackateologija.ba/kraj-akademske-godine/

Gallery Wordpress