+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Obnova redovničkih zavjeta

Na dvanaestu nedjelju kroz liturgijsku godinu, 20. lipnja 2021. godine, u oratoriju Franjevačkog samostana sv. Pavla u Nedžarićima pod pučkom sv. misom mp. o. provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić primio je redovniče zavjete braći koja još nisu postala punopravni članovi franjevačke zajednice.

Nakon što je navješteno evanđelje, meštar bogoslova fra Danijel Nikolić prozvao je sve kandidate za obnovu zavjeta, a oni su još jednom kazali svoj: „Evo me!“. Nakon toga uslijedila je fra Jozina homilija u kojoj se osvrnuo na evanđelje u kojem smo slušali o apostolima koji su se preplašili oluje koja ih je zadesila na Genezaretskom jezeru. Fra Jozo je kazao da kršćani nisu izuzeti od osjećaja straha i tjeskobe, nisu izuzeti od problema i nedaća u svom život pa toga nisu izuzeti ni redovnici, ali te nedaće trebamo gledati samo kao kušnje svoje vjere i priliku za rast, a strah i tjeskobu pred njima jednostavno ćemo otjerati, ako dopustimo Isusu da bude suputnik u našoj životnoj lađi.

Nakon homilije uslijedio je sam obred obnove zavjeta. Zavjete su obnovila dvanaestorica braće Bosne Srebrene i dvojica braće Hercegovačke provincije koja studiraju u Sarajevu. Od njih 14 ukupno, desetorica su svoje zavjete obnovili na godinu dana, a četvorica na četiri mjeseca jer će oni ove jeseni položiti svečane zavjete kojima će se obvezati do kraja života živjeti po Pravilu sv. Franje Asiškog. Pred njima su ovog ljeta jednomjesečne duhovne pripreme za doživotne zavjete, stoga svu braću, a posebno ovu četvoricu, preporučujemo u vaše molitve.

Tekst: fra Matej Juričević

Fotografije: fra Ivan Stanić

Gallery Wordpress