+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Posljednji ispraćaj prof. fra Bože Lujića

U ponedjeljak, 7. lipnja 2021, uputili smo posljednje zbogom prof. dr. fra Boži Lujić, koji je iznenada preminuo rano ujutro 3. lipnja u 76. godini života. Nakon što je ispraćen iz Zagreba, gdje je preminuo, iz samostana u Svesvetskoj Sopnici 5. lipnja, lijes  s pokojnikovim tijelom dovezen je u samostan sv. Marka na Plehanu.

Misom zadušnicom u samostanskoj crkvi na Plehanu predsjedao je nadbiskup koadjutor vrhbosanski Tomo Vukšić uz koncelebraciju pomoćnog banjolučkog biskupa fra Marka Semrena i provincijala Bosne Srebrene fra Jozu Marinčića. Misno su slavlje animirali pjevanjem i ministriranjem bogoslovi Bosne Srebrene.

Nadbiskup Vukšić je u homiliji kazao da je vjera u vječni život velika utjeha u ovakvim trenutcima. U takvoj smo vjeri živjeli i nadali se zajedno s pokojnim fra Božom, s takvom se vjerom i opraštamo od fra Bože. Zahvalni Gospodinu Isusu na utjesi i nadi koje izniču iz Njegova uskrsnuća, to je najljepši dar koji nam Gospod daje u teškim životnim trenutcima kad se opraštamo od svojih najmilijih. Takvu je utjehu i nadu fra Božo naviještao svojim studentima, svojoj braći franjevcima i tolikim hodočasnicima koje je vodio u Svetu Zemlju i pokazivao im mjesta po kojima je hodio i u kojima je boravio sam Krist.

Na kraju misnog slavlja plehanski gvardijan fra Anto Tomas pročitao je biografiju pokojnog fra Bože te pročitao imena onih koji su poslali brzojave sućuti. Zatim je u ime profesora i studenata KBF-a u Zagrebu oproštajni govor dekana Josipa Šimunovića pročitao prof. Božidar Markotić. U ime studenata i profesora Franjevačke teologije u Sarajevu oprostio se prigodnim govorom dekan FTS-a prof. Danimir Pezer. Na kraju se prisutnima obratio s nekoliko riječi i provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić.

Nakon mise zadušnice fra Božo je pokopan na fratarskom groblju na Plehanu, a sprovodne obrede predvodio je provincijal Marinčić.

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

Gallery Wordpress