+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Održan II. Međunarodni seminar crkvenih glazbenika na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu

Na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu održan je II. Međunarodni seminar za voditelje crkvenih zborova od 17. do 19. rujna 2021. godine. Seminaru je prisustvovalo 21 polaznik iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Predavači su bili red. prof. art. Jasenka Ostojić, profesorica dirigentskih predmeta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Muzičkoj akademiji u Sarajevu, red. prof. dr. sc. Katica Katarina Koprek, predstojnica i profesorica na Institutu za Crkvenu glazbu u Zagrebu, izv. prof. art. Viktorija Čop, skladateljica i profesorica na Institutu za Crkvenu Glazbu u Zagrebu te prof. mr. art. fra Emanuel Josić, profesor glazbe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

 

Predavači su podijelili različita iskustva i znanja sa polaznicima ovog tečaja. Profesorica Koprek je u svojim izlaganjima sudionike obogatila predavanjem o Gregorijanskom pjevanju, baštini rimske liturgije, dok je profesorica Čop na čarobno zanimljiv način govorila o Kontrastirajućim glazbenim elementima u sakralnoj glazbi.

 

Posebno ozračje na II. Međunarodnom seminaru unio je zbor Magnificat. Članovi seminara su mogli sva naučena znanja prenijeti u realno iskustvo rada s ansamblom uz pomoć svjetski priznate prof. Ostojić, koja nije štedjela prenijeti svoja bogata znanja i iskustva sudionicima seminara. Svoj rad je bazirala na temeljitoj teorijskoj pripremi sudionika te praktičnim rješenjima u radu s ansamblom na konkretnim vokalnim primjerima.

 

Polaznici seminara su izrazili želju da se ovaj seminar održava i narednih godina i nisu krili svoja oduševljenja o bogato ponuđenim informacijama i znanjima.  Na kraju seminara polaznicima su uručeni certifikati o pohađanju.

Gallery Wordpress