+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Početak nove akademske godine

U ponedjeljak, 27. rujna 2021. godine na spomendan sv. Vinka Paulskog, započela je nova akademska godina na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Svečanost je započela s euharistijskim slavljem kojim je predsjedao m. po. fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene uz koncelebraciju dekana Franjevačke teologije prof. fra Danimira Pezera, fra Danijela Nikolića, meštra bogoslova i drugih profesora na FTS-u.

Nakon što je fra Danijel Nikolić navijestio evanđelje, fra Jozo je u svojoj homiliji dao ohrabrenje i poticaj svim studentima i profesorima za stjecanje novih znanja i otvaranje svojih vidika novim perspektivama, također je posjetio braću franjevce da ne smiju zaboraviti temeljne poruke franjevaštva, a to su poniznost i solidarnost s potrebitima.

Na kraju svetog misnog slavlja zajedničkim pjevanjem Zaziva Duha Svetog, fra Jozo je zazvao blagoslov na studente i profesore, kako bi i ova akademska godina bila uspješna kao i prethodne.  Na misnom je slavlju pjevao bogoslovski zbor pod ravnanjem prof. fra Emanuela Josića

Nakon euharistijskog slavlja svečanost se ove godine preselila u učionicu, a ne kako je običaj u amfiteatar FTS-a jer je on u fazi obnavljanja. Inauguracijski je govor održao dekan FTS-a prof. dr. sc. Danimir Pezer. U svom je govoru govorio o mudrosti i s njezinom shvaćanju od najstarijih vremena, krenuvši od starovjekovnih civilizacija u Mezopotamiji i u Egiptu preko biblijskog vremena, posebice Starog zavjeta do modernog doba.

Nakon akademije uslijedio je upis u novi semestar za starije studente, a za našeg fra Filipa Jakova Šeru to je bio upis u prvi semestar, stoga mu na poseban način želimo čestitati ovaj novi početak. Svečanost je završena zajedničkim ručkom u samostanskoj blagovaonici.

Tekst: fra Matej Juričević

Fotografije: fra Dario Laštro

Gallery Wordpress