+387 33 453-266 tajnistvofts@gmail.com

Kraljici u pohode

U nedjelju je 27. listopada 2019. u franjevačkom samostanu svetog Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci proslavljen dan franjevačke blaženice i posljednje bosanske kraljice Katarine Kotromanić. Ujedno je uz ovaj spomendan bilo i već XI. u nizu nacionalno hodočašće OFS-a Bosne i Hercegovine.

Svečanim misnim slavljem u prepunoj samostanskoj crkvi predsjedao je fra Davor Petrović, područni asistent Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži Bosne Srebrene u koncelebraciji dvadesetak svećenika. U svojoj se homiliji osvrnuo na evanđeoski odlomak koji donosi prispodobu o umišljenom farizeju i skrušenom cariniku. Istaknuo je opasnost duhovne oholosti od koje bismo trebali zazirati i težiti za sviješću svoje ranjive, grešne naravi.

Nakon svete mise u samostanskom je dvorištu održana smotra folklora koja je i ove godine okupila lijep broj kulturno-umjetničkih društava iz svih krajeva naše domovine.

Kraljici su Katarini hodočastila petorica bogoslova naše Franjevačke teologije: fra Antonio Gašić, fra Fabio Badrov, fra Marko Čuturić, fra Mile Beljo i fra Hrvoje Žabić i prof. fra Danimir Pezer.

 

Blaženoj Katarini kraljici

Svijetla kruno roda svoga, Katarino Kraljice!

Vjernog puka bosanskoga sveta zagovornice!

ref. Živi spomen tvoga lika čuvaju u Bosni svoj

Djeca tvojih podanika u duši prastoljetnoj,

U duši prastoljetnoj.

Ne slave te kazivanja o proslavi ratničkoj,

Nego tvoja darivanja kruha djeci patničkoj.

Tuđina ti tijelo skriva u hladnome grobu tvom,

Al ostaješ vječno živa u narodu hrvatskom.

Katarino, dušo sveta, naš te žarko moli dom;

Domovina daj da cvjeta srećom, mirom, slobodom.

 

(Ladislav Fišić)

 

 

Fra Hrvoje Žabić

 

Gallery Wordpress